Tradisjonelle danser rundt om i Europa

Dans er et viktigt tema, og rundt om i Europa fins det ulike tradisjonsdanser innenfor ulike kulturer. Dans har mye med identitet å gjøre, og mange bruker også egne nasjonaldrakter fra det landet som de kommer fra.

Dans bidrar til fellesskap og uttrykker glede og mangfold. Når man danser så er det ikke så viktig hvem du er, men hva du kan uttrykke med kroppen din. Det er viktig å være i fysisk aktivitet, og dans kan være en morsom og musikalsk måte å være i bevegelse på.

I Sør-Europa fins det flere eksempel på tradisjonelle folkedanser, for eksempel i Hellas. Sirtaki er en kjent gresk dans i Sør-Europa som er enkel og morsom å lære – og det er den dansen som er mest populær blant grekere og turister. I 2012 satte denne dansen rekord da 5.000 mennesker danset dansen sammen! Andre folkedanser i Hellas er for eksempel syrtos, kalamatianos, tatsia og hasapiko.

Også i Spania står dansen sterkt, og man finner dans fra ulike regioner og folkeslag i Spania som gjenspeiler kulturen. Flamenco er en typisk spansk dans som kommer fra andalusisk tradisjon. Denne dans forbindes med sangen cante flamenco, og gjenspeiler også tre hoveddeler av sang: cante grande, cante jondo, cante intermedio og cante chico. Også fandango er en form for flamenco.

I motsetning til klassisk ballett, så handler flamenco om uttrykk ut fra kroppens tyngdepunkt, og uttrykk gjennom armer og bein rundt kroppens akse. Det handler altså om tyngde og temperament, og forholdet mellom det feminine og maskuline. Hora er en gresk dans som har vært populær i Øst-Europa og på Balkan. Dette er en rask og morsom dans med raske rytmer fremført av en større gruppe mennesker. Man holder hverandre i hendene og danser rundt i ring, og bena blir også brukt mye.

I Storbritannia har man også tradisjon for folkedans, som kanskje stammer fra kelterne. Ceilidh er en rask og morsom dans fra dette landet. Dette er en dans som gir godt humør og som gjerne også er forbundet med whisky. I Irland har man River Dance som oppstod i 1994, en ganske moderne dans med andre ord, og også Morris-dansen og sverddansen. De nordiske landene har også tradisjon for folkedans, gjerne polka som kommer fra Tsjekkia. Det fins mange forskjellige folkedanser i Norge, og også sangleker som handler om det å ha det gøy og moro – dette beskriver den norske sosiale kulturen. Andre begreper om folkedans i Norge kan for eksempel være gammeldans, bygdedans, turdans og sangdans.

Melodi Grand Prix

Melodi Grand Prix
Melodi Grand Prix

Melodi Grand Prix, eller Eurovision Song Contest, er et godt eksempel på hvordan europeisk musikk og dans kommer til uttrykk. Her vises nasjonale og egne uttrykk, men også internasjonale musikalske uttrykk. Med flotte kostymer og spektakulær scenografi så viser de europeiske landene seg fra sin beste side.

Man ser for eksempel at Øst-europeiske land er flinke til å vise frem sin kultur, og disse landene viser dette også gjerne gjennom nasjonal folkedans. I Melodi Grand Prix så ser man at internasjonale tendenser blir mer fremtredende, og det særegne ved hver kultur eller land, forsvinner. De som vinner Melodi Grand Prix har gjerne en helhetlig god presentasjon som viser hvem de er og hva de står for, også politisk.