Svenske danseband

Dans og dansemusikk har vi hatt i utrolig mange år, man regner med at sangdansen kom til Europa omtrent ved middelalderen. Det var ridderkulturen som startet med denne musikk formen. Men man har hatt dans lenge før det, da var det kun instrumenter som ble brukt. Dansestilen og dansemusikken har forandret seg veldig etter den tiden, rundt 1500 tallet vart stilen kaldt Pavane og Gaillarde. Folkedansen kom rundt 1600 tallet og på 1800 tallet ble det Masurka og Polka og det som i dag kalles gammel dansemusikk.

Sven Ingvars

Sven Ingvars
Sven Ingvars

En av de store danseband gruppene i Sverige er Sven Ingvars, gruppen startet opp i midten av 50 tallet og kommer i fra Slottsbro som ligger i Grums kommune. Da de startet opp var de et pop og rocke band som besto av S E Magnusson, Ivar Karlsson og Sven Sværd. S O Petersson og Rune Bergmann kom inn i gruppen litt senere. Det ble lokale arrangement på dem i de første årene hvor de spilte kjente rock og poplåter, gjennombruddet kom rundt fem år etter de startet opp gruppen. Det ble med melodien Te`dans mæ Karldstadrøserna. Den lå på Radio Nords sin topp 20 liste i 11 uker og de ble riks kjendiser. Populariteten til gruppen økte hele tiden i takt med nye melodier som de utga og ble en av Sveriges mest populære dansband på 60 tallet. De lagde en film på slutten av 60 tallet som ble en formidabel flopp for dem, de tapte mye penger og hadde ganske stor gjeld etterpå. Det var ganske rolig for gruppen på 70 g 80 tallet men det tok seg opp igjen på 90 tallet og de gjorde comeback på listene. Nå har de rundt 50 melodier som har ligget på Svensk toppen og er igjen blant de store i nabolandet.

Lasse Stefanz

Lasse Stefanz ble til i Kristianstad som ligger syd i Sverige på slutten av 60 tallet. Det var brødrene Lars og Hans Sigfridsson og Olle Jønsson som sto for etableringen. De utvidet gruppen med Olle Jønsson, Gunnar Nilsson, Christer Eriksson og Anders Pettersson. Det ble en god del reising for dem til å begynne med, små spillejobber som flere ganger ikke var betalte oppdrag. Men de gjorde det for og prøve og bli mest mulig kjente. Sakte men sikkert klarte de å gjøre seg bemerket rundt om i Sverige og fikk flere spillejobber og de klarte og tjene litt penger. De gjorde det bra i starten av 70 tallet men det kom en nedtur på slutten av 70 tallet. De hadde begynt å spille discomusikk, det ble en flopp. Publikum og arrangørene sviktet totalt gruppen. Men så tok plateprodusenten Bert Karlsson kontakt med dem og da snudde den negative trenden, de blir i dag omtalt som Nordens største danseband. Det har blitt mange plater og utmerkelser på gruppen etter det og de er fortsatt i full vigør. Det er omtrent hver helg de setter seg inn i turnebussen og kjører Norden rundt for å spille sin musikk til manges store glede.