Street Dance

Jeg synes det er flott å stoppe opp, å bare nyte synet av enkeltpersoner eller grupper – som danser Street Dance.

Denne danseformen er slett ikke ny, og den var så godt som borte i en del år – i alle fall her til lands. Men Street Dance betyr jo Gatedans på norsk, og er et samlebegrep på en rekke gatedanser. Men uansett er dette en krevende måte å danse på, er ikke vanskelig å forstå – det kreves enormt god fysikk og utholdenhet. Det er en grunn til at den danses av de unge, både med tanke på rytmen og danseteknikken – så er det ikke mange over tretti år som behersker Street Dance. Vi skal se litt nærmere på dette fenomenet, for det er vel kanskje nettopp det man kan kalle Street Dance – altså et fenomen.

Navn ble gitt av de som ikke danset selv

Det at det var visse miljøer som danset Street Dance, kjenner vi til fra alle kanter av verden. Men når dansen kom, så hadde miljøet selv helt andre navn på danseformen. Det var de som stod utenfor dette dansemiljøet, som gav navnet Street Dance eller Gatedans. Miljøet selv kalte seg selv for; Fly-girls, Hiphop-dancers, Boogaloos, Poppers, Lockers og B-Boys.

Urbant ungdomsmiljø

Urbant ungdomsmiljø
Urbant ungdomsmiljø

De som danset Street Dance fant man ikke på noen dansestudio, men de trente og lærte seg danseformen i parker og på gata – og andre steder de kunne utfolde seg i storbyene. Det at Street Dance har sin opprinnelse fra Hiphop kulturen, er det ikke noen tvil om. Innen sjangeren Street Dance, finner vi stiler som Breakdance, New Style, Electric Boggie, Popping, Locking, House dance, Latino Hiphop og Ragga Hiphop. Det finnes også andre stiler, men dette er nok de mest kjente innen Street Dance-segmentet.

2 typer hiphop

Man kan dele Hiphop inn i 2 sjangre, som ofte kalles for «New School» og «Old School»For at jeg ikke skal bli for detaljert, på hva som er forskjellen på disse to sjangre – kan det sies slik at «New School» er en videreutvikling av «Old School» Førstnevnte inneholder de grunnleggende prinsipper og teknikker. Denne sjangeren består blant annet av grunnstilene; Breakdancen Locking, Electric Boggie og New Jack Swing.

Gateshow

Vi har vel alle sett grupper eller enkeltpersoner, som danser Street Dance på utvalgte steder i gatebildet. Jeg husker når de første startet med denne type dans i Oslo, dette var i begynnelsen av min ungdomstid – og jeg hadde faktisk venner som prøvde seg på danseformen.Bekledningen som ble brukt i dette miljøet, er ganske lik den vi finner i Hiphop-miljøet i dag. De hadde typisk store kassettspillere, som musikken deres dundret ut fra. Det at det fantes mange svært gode dansere, er det ikke noen tvil om. Mange av dem tjente til livets opphold, ved hjelp av danseshow på kjente steder som Karl Johans gate og Oslo Sentralstasjon. Det samme finner man i andre storbyer, og jeg så dette så sent som i fjor i storbyen Bangkok. Jeg er den dag i dag imponert, over hvilke ferdigheter danserne har – hvor styrke og koordinasjon er viktige og sentrale egenskaper.Dette er ikke noe man lærer etter noen kvelder på et dansekurs folkens.