Skal vi danse

Dans er sosialt og det er en ting mange mennesker gjør fast i lange perioder av sitt liv. Unge mennesker skal på diskoteket i helgene og eldre mennesker på kanskje dans på lokalet eller på klubben for å danse en gang i uken eller noe i den stilen. Det å komme seg ut av sofaen og ut og få «ristet litt på rompa» er både sunt og helsebringende for mange. Dans er mulig for alle i dag selv om du ikke kan trinnene til en dans. Det er mye musikk som er «fridans» i dag og det er bare å bevege seg etter rytmen ute på gulvet.

Jeg kan ikke danse synes jeg selv i hvert fall, men det er veldig mange som forsøker å overtale meg til å komme ut på dansegulvet – du er jo musikalsk og da er det ikke noe problem. Men å overføre den musikaliteten fra hodet til beina føles særdeles vanskelig ut for meg. De sier i mange tilfeller i dag at det er bare å bevege deg i rytmen etter musikken så danser du – det er ikke lenger slik at man må kunne alle trinnene for at man skal danse. Men det er selvfølgelig fortsatt de formene for dans også. De «gamle» standard dansene og alt fra «urtiden».

Show

Nå i dag kommer dansen hjem til deg på mange flere måter gjennom TV. Før var det standard dans og høytidelig dans. Nå er dans underholdning i beste TV sendetid på kveldene. For eksempel TV programmet «Skal vi danse» er et godt eksempel på det.

Skal vi danse
Skal vi danse

De avsluttet sin 13. sesongen like før jul og kåret sin nye vinner for den sesongen. Og det ble Helene Olafsen som ble den nye vinneren i denne rekken. Siden Katrine Moholt vant den første runden av dette TV showet har det blitt kjempet mange dansetrinn av mange kjente personer på TV ruten og før TV sendingene. Men det har gitt en vinner hvert eneste år selvfølgelig. De vinnerne oppover sesongene har vært Katrine Moholt, Kristian Ødegård, Tshawe Baqwa, Lene Alexandra Øien, Carsten Skjelbreid, Åsleik Engmark, Atle Pettersen, Hanne Sørvaag, Eirik Søfteland, Agnete Johnsen, Adelén, Eilev Bjerkerud og den ferskeste vinneren Hele Olafsen.

Du kan selv lese utviklingen for den 13. sesongen i tall og plasseringer her.

Resultater

Det er ikke bare de som er kjendiser som danser på tv i Norge. Norge har også ganske mange som har vunnet verdensmesterskap i latin amerikanske danser, ti-dans og standard dans. Bare før årtusenskiftet hadde Norge vunnet hele 20 verdensmesterskap i disse tre forskjellige grenene. Dette har vært Verdensmesterskap både for profesjonelle og for amatører.

De første til å ta en slik seier for Norge var Espen og Kirsten Salberg tilbake i 1976.

For alle

Men som allerede nevnt så har dansen blitt mer frigjort i de senere årene slik at den skal være mest mulig for alle. Det er ikke lenger bare de dansene med fastsatte trinn og steg som danses. Nei dans i dag er å bevege seg og å komme seg ut av sofaen. Nesten like bra som trenings senter – garantert mer gøy med en kveld med dans på lokalet ihvertfall!