Orientalsk dans

Når man hører ordet orientalsk, får man gjerne assosiasjoner til magedanserinner, ørken og flygende tepper. Orientalsk dans kalles ofte for magedans og har sin opprinnelse i Midt-Østen, Tyrkia og Nord-Afrika. Orientalsk dans regnes som en av de eldste danseformene i verden. Dansen kombinerer ulike elementer fra de ulike områdene den har sin opprinnelse fra. Man tror at magedans opprinnelig kommer fra Egypt med dansen Ghawazi på 1800-tallet, som så ble etterfulgt av dansen Raqs Sharqi på 1900-tallet.

Ghawazi ble utført av reisende kvinner som ble sett på som sigøynere og de ble forvist fra byen Kairo rundt 1830. De fortsatte likevel å opptre, men på andre steder som blant annet Midt-Østen og Europa. Raqs Sharqi utviklet seg fra denne dansen, men tilførte elementer fra ulike tradisjonelle folkedanser, ballet og latinske danser. I Tyrkia ble dansen opprinnelig utført som en rituell dans for å hedre magi. I Saudi-Arabia ble dansen utført av andre kvinner når en kvinne fødte barn. Dansen var ansett som hellig, og menn fikk ikke være tilstede. Det ble også sett på som en dans for fertilitet i Hellas. På Kypros ble dansen utført som en heder til gudinnen Afrodite.

Kort sagt er dansen veldig feminin og har blitt brukt for å tilbe gudinner og hedre fertilitet. Verken kristendommen eller islam hadde et positivt syn på denne dansen, da den ble ansett som svært sensuell og provoserende. Opp gjennom årene har dansen blitt et symbol på den frie kvinnen.

Magedans i dag

Magedans i dag
Magedans i dag

Dansen krever at utøveren kan isolere de ulike bevegelsene, og dersom man danser magedans for første vil man mest sannsynlig oppleve muskelverk i muskler man ikke ante man hadde engang. Kjernemusklene står bak hver eneste bevegelse, og mange som danser magedans sier at hele holdningen deres har endret seg til det bedre på grunn av dansen. Det fins mange ulike trinn og bevegelser i magedans, og blant de mest kjente er shimmy hvor man vibrerer hoftene ved å bruke musklene i nedre del av ryggen. Bølgebevegelser ser man også svært ofte hvor hele kroppen ser ut til å flyte i bølger, brystet pulserer og hoftene og magen går i sirkler.

Kostymer er viktig for magedans, og ikke bare for hvordan det ser ut, men også for danseren og følelsen. Kostymene består gjerne av en tettsittende og kort topp, et langt skjørt eller vide bukser og med et belte over hoftene. På beltet henger små mynter, juveler, frynser og paljetter. For svært mange dansere sørger lyden av paljettene som slår mot hverandre for en bedre følelse for dansen, og gjør det mer naturlig å utføre bevegelsene.

Det fins mange magedanskurs, og ofte er det obligatorisk allerede som nybegynner å ha på seg magedansbelte, for å gjøre det lettere å utføre bevegelsene. I moderne orientalsk dans kan du ofte se andre tilbehør eller rekvisitter som for eksempel slør, sverd og tamburiner. Magedans har også suksessfullt blitt fusjonert med andre danseformer, blant annet Bollywood, Flamenco og moderne jazz. I dag er også magedans et attraktivt innslag for turister i opprinnelsesområdet. Turister deltar på Turkish Nights og Egyptian Nights hvor de får spise tradisjonell mat og se på tradisjonell dans.