Norske danseband

Siden jeg har skrevet om doktorgrad i danseband musikk eller band, så er jeg vel nesten forpliktet til å skrive litt om selve dansebandene som finnes også da. Jeg har så vidt vært innom og nevnt noen navn, og at veldig mye av danseband kulturen i Norge er importert fra «søta bror» i landet øst for oss – Sverige. Men det finnes jo selvfølgelig norske danseband også, og det finnes band som jeg vil betegne som live band som spiller veldig mye musikk som man lett kan danse etter.

Tidlige danseband

Jeg plukker helt vilkårlig uten at jeg setter noen band foran andre. Jeg har faktisk prøvd å sortere litt etter årstallet det opplyses at de ble startet opp eller etablerte. Først ut som jeg finner er;

Vikings

Dette er ikke det svenske Vikingarna so er så kjente og berømte her i Skandinavia. Men det er et norsk danseband fra Trøndelagens hovedstad – Trondheim. De startet egentlig på 50 tallet som noen som gikk ut av Aubes Kvartett. Men inn på 60 tallet først at det ble dansemusikk og danseband. Sju album og fem singler har de gitt ut i tillegg til alle danekveldene de har spilt rundt omkring i det ganske land.

The Buccaneers

The Buccaneers
The Buccaneers

«The Buccaneers» er sikkert et navn som ikke alle kjenner til. Men dersom jeg sier at dette bandet senere skiftet navn til Nordre Sving – da burde i hvert fall mange fler dra kjensel på bandets navn. De ble dannet tidlig på seksti tallet, og har sin største tilknytning til Oslos østkant. «Hjertet til bandet» banker veldig for Vålerenga i alle sammenhenger. Disse gutta har spilt live både i Norge og mye i utlandet. De har flere godt kjent låter; «Bislet special», «En slant til trikken hjem», “Lasse og Mari”, «Hva har du under blusen Ruth», “Takk for det”, «Pollution Rock» bare for å nevne noen få. De var i ferd med å legge opp etter 50 aktive år, men etter påtrykk fra mange fans tok de bare en aktivitetspause og gjenoppstod igjen aktivt i 2015. 16 album har det også blitt i tillegg til deltakelser på mange andre sine album og låter.

Furulunds

Et av Norges danseband som vantet veldig lenge med å spille inn plate. De ble dannet i -62, men første plate kom først i -94. Siden den gangen har det blitt noen flere album og nå har de totalt gitt ut fem album. Bandet opphørte i 2011.

Doodle Bugs

Det spite dansebandmusikk i nesten 30 år, men allerede i 1993 la de opp. Elverum var hjembyen deres, men de spilte mye både i Norge og mange steder i utlandet. De har hatt et comeback og et par minnekonserter. Noen ekstra plateutgivelser har de også gjort etter at de la opp i -93. På Færøyene var bandet mer populært enn Beatles. I hvert fall solgte de flere album der oppe en gutta fra Liverpool.

Totalt har det blitt 15 album, hvorav fire album har kommet etter 93. Det siste fra dem (så langt) kom i 2012.