Norges Danseforbund

Norges Idrettsforbund er øverst, deretter Den Olympiske og Paralympiske komité og i dette tilfellet Norges danseforbund som er et særforbund av de to nevnte i denne sammenhengen. Trives du som solodanser, konkurranse danser, pardans i fristil, breakdance eller Street Dance eller sportsdans? Alle disse dansegrenene er tilhørende Norge Danseforbund i dag, sammen med mange flere som jeg ikke har nevnt her nå. Min private mening er jo at uansett hvilken dansestil du bedriver dersom du kan bevise at du er aktiv, så burde du kunne bli medlem i Norges Danseforbund. Reglene for dette kjenner jeg dessverre ikke.

Aktivt forbund

Norges danseforbund kjemper også hardt for de som ikke står på to ben og kan danse. Jeg snakker om rullestolbrukere. De er likeverdige medlemmer som alle andre i Norges Danseforbund og det jobbes med tilrettelegging og tilbud til dem hele tiden. Meget godt jobbet av Norges danseforbund synes jeg personlig i hvert fall. Ingen skal utelates dersom det finnes en mulighet for at de kan være med aktivt. Det skal alltid gjøres forsøk på å finne en løsning for alle.

Aktivt forbund
dansekultur

Men Norges Danseforbund består av mye mer enn bare rullestol dansere. Det er mange undergrupper som er aktive innen forskjellige grener av dans. Alt fra urbane stiler, Country & Western dans, Line dans, sportsdans, showdans eller Fristil disco. Og selvfølgelig alle de «normale dansene» som Salsa, Swing, Vals, Rock’n Roll og så videre. Inne i disse nevnte undergruppene kan det igjen finnes nye undergrupper. Det er noen av disse som er så store at de deles inn i mange mindre grener igjen. Ta for eksempel sportsdanser som jo består av Standard dans, latin og 10-dans. Her er det mange grener.

Målet for forbundet er selvfølgelig danse glede for alle på alle plan. Forbundet ønsker at alle skal har muligheten til å danse. Enten det er som sport, eller som underholdning eller bare som kos. Og det å danse samme skaper jo kontakt og glede.

Klubber

Det finnes danseklubber og foreninger rundt i hele Norge. Over 100 klubber er spredt rundt i landet, og alle jobber for det samme målet. Danseglede og stor aktivitet for alle. Totalt er det rundt 20 000 medlemmer fordelt på disse klubbene. Men det er selvfølgelig spesielle stilarter som lager spesieller klubber igjen så sjekk ut hva som er tilgjengelig i ditt område og kom igjen å bli med på felleskapet.

Er du medlem i en av disse klubbene, er du også automatisk medlem av Norge Danseforbund, som igjen er medlem av Norges Idrettsforbund. Mange medlemsforhold. Internasjonalt så er Norges Danseforbund igjen medlemmer av de internasjonale organisasjonene IDO, WDSF, WRRC og WBTF.

Gode i dans

Det er mange som er gode til å danse i Norge. Det har vi fått bevis på ved at vi har både Europamestere og Verdensmestere i landet vårt i dans. De første norske verdensmesterne kom i 1976 i Latinamerikanske danser. Espen og Kirsten Salberg vant sin første tittel av totalt fire. De fire titlene er tre ganger verdensmestere og en gang Europamestere.

Totalt er det over 50 mesterskaps titler som har kommet til Norge via våre dansere. Nesten likt fordelt mellom Europa og verdens mesterskap. De fleste av de som amatør dansere, men det er også noen fra profesjonelle mesterskap. Og det er titler i både Latin danser og ti-dans.