Noen flere Svenske danseband

Svenske danseband har blitt veldig populære også her i Norge, vi har stadig besøk av dem til forskjellige tilstelninger hvor det da oftest er utsolgt. De mest kjente dansebandene startet som regel opp i 60 og 70 tallet, men det er også noen som har blitt etablert i den senere tid som også gjør det veldig bra. I de mange Svenske folkeparkene er det livlig i helgene under sommer halvåret da mange av dem opptrer der rundt omkring i landet.

Vikingarna

Ett av bandene vi kjenner godt til her i landet er Vikingarna, det ble etablert i slutten av 50 tallet av Claes Johansson under navnet Ji Coo and the Vikings. Med seg i starten hadde han Hans Axelsson, Gunnar Olsson, Svante Valjestøl, Egon Olsson, Newman Alexander og Jens Carlsson.Gruppen ble raskt populære i distriktet og fikk tilbud om plateinnspilling etter omtrent tre år som band. Platen fikk navnet Viking Boogie og havnet på Radio Luxembourg sin topp 20 liste, da var suksessen klar for gruppen. Men det ble en del uenighet innad i gruppen senere samme året og de delte seg da i to, de gjenværende medlemmene byttet da ut navnet Ji Coo and the Vikings til The Vikings. The Vikings klarte seg bra etter splittelsen og de reiste Sverige rundt og spilte på ulike tilstelninger. Det ble foretatt en del utskiftinger av medlemmene de neste to tre årene før de fant frem til en mere stabil løsning.

forskjellige musikkstil
forskjellige musikkstil

Som flere danseband spilte de et mere variert musikk som pop, rock og country musikk. Vikingarna endret stilen til over til rent danseband musikk i slutten av 60 tallet og populariteten for gruppen økte i hele Skandinavia. Det tok ganske lang tid før de fikk sin første plate kontrakt, det ble først i 1973 at de spilte inn Det Går Som En Dans og de kom inn på Svensktoppen. Det ble nok deres første store suksess. Oppfølgeren gikk det verre med, den ble ingen hitt for gruppen og de ble frigitt i fra kontrakten med plateselskapet. Men det gikk ikke så lenge før et nytt plateselskap viste sin interesse, her ble låten Du gav bara løften spilt inn og den gikk rett til topps og de var på topp igjen.  Det ble en del flere innspillinger på dem utover 70 tallet som gjorde det veldig bra og ble det mest populære og mestselgende dansebandet i Skandinavia i det meste av 80 og 90 tallet. Med over 11 millioner plater solgt hadde de en helt klar førsteplass blant Svenske danseband.

Gruppen gjorde det bra, men de ble oppløst i 2004.  De samlet seg igjen fire år senere for å spille inn en CD og en DVD. Alle medlemmene av gruppen satset videre men sine egne solokarrierer og gjorde Men de startet opp igjen i 2016 med Kenneth Wahlberg, Chris Andersen, Martin Lindqvist, Erik Lihm, Johan Norgren og Kenth Andersson. De kalte bandet da The New Vikings og beholdt den samme musikkstilen de hadde hatt før, de blir nok ikke mindre populære i fremtiden skulle en tru.