Hvilken dansetype er du?

Jeg har så vidt snakket litt om forskjellige danser i forrige artikkel. Og litt om hvor treg jeg selv var den gangen debut dansen skulle gjennomføres. Er du av de som bare slenger deg ut på gulvet, kikker litt på de andre som danser og du er i gang? Eller er du av den typen som må ha kurs i dans for å klare noen av trinnene som skal være med i den dansen du ønsker å prøve deg på? Eller er du av typen som bare står på sidelinjen og ser på uansett hvilken dans og hvilken sammenheng det er?

Dansetype

En danseskole er en fin ting for de som virkelig ønsker å lære litt av grunn trinnene i dans. Leter man godt nok så burde man finne steder der det undervises i omtrent alle typer danser nå i dag. Men det er selvfølgelig mange danser som er mye mer populære enn andre. Man har jo selvfølgelig alle standard dansene som det også konkurreres i når man ser de store dansekonkurransene. Så er det ballett og jazzballett og hip hop og streetdance bare for å nevne noen i full fart.

Hva er dans

Dans er å bevege seg rytmisk etter musikk eller rytmer. Det kan gjøres uten musikk også, men det er mer avansert. Dansen er gammel og har blitt brukt i religiøse sammenhenger og for å uttrykk både kunst eller og kultur.

Diskodans
Diskodans

Dans kan være oppvisning for et publikum hvor utøvere fremfører sin innøvde dans. Eller dans kan være personlig underholdning i en sosial sammenheng. Dans på lokalet eller disko dans på diskoteket. Mange danser har veldig fastsatte regler for hvordan man skal bevege seg og det er ingen mulighet for personlige varianter. Mens annen dans igjen er nesten helt fri og det finnes knapt to personer som danser samme dansen likt. I flere danse arter er det kun fysikken som stanser mulighetene.

Koreografi i dans er forhånds avtale bevegelser som skal utføres i løpet av dansen. Derfor er det mange danser som har stor frihet og aldri er like. Skal man danse aktivt og på høyt nivå kreves styrke og kondisjon, samt koordinasjon, utholdenhet og fleksibilitet.

Dans er også en måte å uttrykke følelser og stemninger. Dans blir også brukt i mange sammenhenger for å fortelle noe. Men det er kanskje mer i den ikke vestlige verden i dag enn det er vanlig her i vesten.

Konkurranse dans

I dag konkurreres det i mange av variantene av dans. TV show med dans har jo blitt en suksess, og har gått i ganske mange sesonger på TV ruten nå – Skal vi danse? Her er det gjerne en kjendis som får trene og danse sammen med en profesjonell danser, før de kommer på gulvet og konkurrerer mot andre par i samme situasjon.

Etter hvert så sendes svakeste par ut av konkurransen, men til sist står det igjen en vinner som da er «Årets TV dansepar» i Norge. Denne underholdningen på TV nærmer seg å ha pågått i 15 sesonger men mange seere hvert eneste år.