Hva er dans

Bare det å danse er vel noe alle har gjort i en eller annen form. Jeg selv er ingen danseløve, men jeg har da forsøkt et par dansetrinn i mine yngre dager. Det var ikke nettopp noe syn som vil anbefales, men jeg beveget meg da i takt med musikken. For musikalske er jeg faktisk etter å ha spilt instrumenter i flere år. Selv om musikalitet er mest medfødt så har jeg faktisk den evnen innebygd – trenger bare litt justeringer dersom jeg skulle begynne å spille eller gjøre noe med musikk igjen i dag.

Men tilbake til dansen. Ungdommer danser jo hele tiden. Om det er organisert dans på et dansegulv eller om det bare er solodans etter å ha satt opp favorittmusikken sin gjennom øretelefonene. Dansen er rundt oss nesten hele tiden.

Organisert dans

Danseskoler, dans som læres ved at den går i arv, nye danser, danse med partner og lære via den – ja det er mange måter man kan lære dans på. Man danser jo så snart man nesten bare kan stabbe og gå litt. Små babyer danser jo så snart de er glade og kommer ut på gulvet.

Organisert dans
Organisert dans

Danseklubben eller ungdomsdiskoteket hver fredag kveld på lokalet i bygda er jo et populært samlingspunkt for alle bygdas ungdommer. Dette gjelder også på mange plasser i de store byene, men da på skoler eller andre samlingslokaler.

Danseskolen for å lære litt organisert dans. Vals, Swing, foxtrot og hva de heter alle sammen. Veldig ofte tvinges jo spesielt gutta ut på gulvet for å lære.  Men for noen er det første dansen man skal ta når man MÅ danse brudevalsen etter å ha giftet seg. Har man ikke da på forhånd trent litt så kan første natten med din nye kone bli noe spesiell. 😉

Dans i hele verden

Dans betyr veldig mye for veldig mange. Og dans benyttes i mange store sammenhenger. Se bare på de store dansefilmene. «Dirty Dancing», «Gagnam Style» og breakdance for eksempel bare for å ta de mest kjente.

Alle disse tre nevnte er danse film eller musikk dans som har blitt meget store på verdensbasis.

Men det danses i så utrolig mange sammenhenger rundt omkring i verden. Jeg skal se om jeg klarer å ta en rundreise i verden og forsøke en kort presentasjon av så mange danser som jeg bare klarer. Noen vil du garantert gjenkjenne med det samme, mens andre vil du skjønne hvilken dans det er snakk om etter noen linjer. Kanskje en tur innom den delen av verden der dans brukes i sammenheng med overtro? Regndans, dans for gudene, krigsdans, fredsdans og så videre.

Dans er jo også sport, så en liten tur innom den delen blir det også ganske sikkert. Norge har deltatt i mange store konkurranser og gjort gode resultater i store mesterskap.

Når danset du din første dans? Husker du den? Jeg husker ikke min første dans, men jeg husker godt at jeg brukte veldig lang tid på å komme meg på dansegulvet som ungdom. Det var jo jenter til stede og flere av dem var man jo litt forelsket i da!