Gammeldans

Gammeldans er vel det jeg forbinder mest med norsk dans, jeg kan ikke tenke meg noe mer norsk enn gammeldans og trekkspillmusikk i alle fall. Jeg har vel prøvd denne danseformen, men det er ikke mange trinnene om jeg skal være ærlig, men har flere ganger sett på de som mestrer dette og jeg må si det er imponerende.

Forskjellige danser

Jeg som ikke er så godt kjent med dans, kaller vel det meste som det spilles trekkspill til, for gammeldans. Sannheten er at man kan dele dette inne til å inneholde dansene: Reinlender, Vals, Masurka og Polka.

Dans på lokalet

Jeg har min bakgrunn fra både by og bygd i Norge, for min del har jeg nok mest opplevd det som kalles Gammeldans på et bygdehus eller grendehus på bygda. Det er ikke noen tvil om at det er på bygda dette er mest utbredt, men det finnes lag og foreninger også i byene som driver med denne danseformen.

Runddans

Runddans
Runddans

Nytt for meg er uttrykket/begrepet runddans, jeg vet jo hva det er men jeg har alltid kalt det for gammeldans som et samlebegrep men runddansen er altså det samme, som sagt ofte med trekkspill eller to-rader men det kan også brukes fele. Danseformen kom til Norge på slutten av 1700-tallet.

Dansebanddans

Gammeldansen eller Runddansen har også en del elementer fra den etter hvert så populære dansebandmusikken, så det man kan forstå er at Gammeldans er en lett blanding av svært mye og det trenger ikke være med bunad og ellers det som måtte høre til for hva jeg i utgangspunktet kaller for Gammeldans.

Kurs for nybegynnere

Som de fleste andre danseformer finnes det kurs man kan ta som nybegynner, her må man bare sjekke opp hvor og når. Antall timer varierer en del, det samme gjør prisen men det skal være en overkommelig pris for å komme i gang og de fleste steder holder det med vanlige klær.

Festivaler

Det finnes en rekke festivaler rundt om i landet, den mest kjente er nok Titanofestivalen som trekker tusenvis av folk. Men om man skulle ønske det så er det ikke vanskelig å finne en festival, eller i det minste dansekvelder hvor man ofte betaler en inngangsbillett for å dekke musikk og eventuelt bevertning.

Mange ser på dette med å være med på slike arrangementer som en del av det sosiale, kanskje like så viktig som det å få trimmet seg litt og ikke minst oppleve gleden ved å kunne svinge seg til god musikk med venner og kjente. Det er folk i alle aldersgrupper, helt fra ungdommer til de som er langt over pensjonsalder, men det fleste ligger nok fra femtiårene og oppover vil jeg tro.Man trenger så klart ikke kurs for å komme seg i gang, man kan lære mye bare ved å danse sammen med noen som kan dette fra før, men for sin egen selvtillit kan det nok være greit med et nybegynnerkurs i alle fall. Valget er ditt og mulighetene er mange for de som vil, bare å finne frem danseskoene.